Hur du blir bättre på bowling - Nordic Sportsbar

Hur du blir bättre på bowling

Bowling tips - Hur du slår dina vänner på bowling

Oavsett om du spelar bowling för nöjes skull eller strävar efter att bli nästa bowlingproffs så är det en sak som alla håller med om - det är kul när det går bra och en vinst gör en aldrig ledsen. Därför har vi på Nordic sportsbar sammanställt en lista med bowling tips som hjälper dig att få ett övertag över dina motståndare.


Tips 1 - Välj den rätta bowlingutrustningen

Det kanske låter som en självklarhet men att välja den rätta utrustningen kan vara helt avgörande för hur bra det går i hallen:

 • Bowlingskorna

  Steg ett är givetvis bowlingskorna. Förutom att skydda golvet syftar de också till att underlätta din rörlighet på banan. Den platta sulan på skorna gör det möjligt för dig att glida på det polerade golvet och på så sätt göra ett mer kontrollerat bowlingkast. Det är vanligt att bowlingskorna är aningen stora i storleken så en tumregel kan vara att ta en storlek mindre. Skorna ska sitta tight för att möjliggöra en så smidig förflyttning som möjligt.

 • Bowlingklotet

  Nu saknas bara något att bowla med. De flesta av oss väljer bara ett klot baserat på vikt men det finns faktiskt mer parametrar att ta hänsyn till.

 • Tumhålet

  Många väljer ett bowlingklot med ett för stort tumhål då de är rädda för att fastna med tummen. Detta gör dock att man måste hålla mycket hårdare i klotet vilket resulterar i att kastet inte blir lika kontrollerat. Vi rekommenderar att testa olika bowlingklot och se hur avslappnad din hand är i de olika fallen. Om du blir ansträngd av att hålla i bowlingklotet är hålet förmodligen för stort.

 • Lång- och ringfingerhål

  Nästa del att ta hänsyn till är avståndet från tumhålet till de andra två hålen. På samma sätt som ovan gäller det att använda ett klot där din hand kan vara så avslappnad som möjligt. Alltså bör hålen vara placerade på ett avstånd där du utan bekymmer kan få ett fast grepp i klotet.

 • Klotets vikt

  Klotets vikt ger givetvis olika förutsättningar när du väl ska starta ditt bowling kast. Ett tyngre klot har större möjlighet att välta alla käglor men det viktigaste här är att välja ett klot som känns bekvämt att kasta. Du ska orka genomföra ett helt sving med klotet utan att det tynger ner dig. Precis som ovan kan det vara smart att testa att svinga med klotet du har valt innan ditt första kast.


Tips 2 - Använd den rätta hållningen innan bowling kastet

Nu när du har den rätta utrustningen känner du dig kanske redan färdig för banan, men vi har några steg kvar innan du kan hämta hem din efterlängtade strike. För det gäller först och främst att stå och hålla bra, för att sedan kunna kasta bra.

 • Steg 1. Fötternas placering & hållning.

  Dina fötter bör vara tight placerade bredvid varandra med foten tillhörande din dominerande hand precis bakom den andra. Alltså om du är högerhänt så bör din högra fot vara placerad precis bakom din vänstra. Man vill alltså undvika för långa steg men också underlätta rörelsen då det (i detta fallet) är din vänstra fot som komme förflytta sig först.

  Vidare så skall du ha lätt avslappnande ben och en rak hållning.

  Fel position för kast Rätt position för kast
  Steg 2. Armarnas placering

  Ett vanligt misstag är att hålla armen för långt ifrån kroppen. Då armen styr bowlingklotet gör istället en så tight placering intill kroppen som möjligt för då blir bowlingkastet betydligt mer rakare och kontrollerat. En korrekt placering är alltså med bowling armen nära intill kroppen där armbågen skall ligga precis över höften.

  Fel grepp på klot Rätt grepp på klot
  Steg 3. Händernas placering

  Handen som håller bowlingklotet bör vara placerad under bowlingkloten, detta möjliggör för ett mer kontrollerat och placerat kast. Din motsatta hand bör även ge understöd snett under bowlingklotet för minska belastningen på bowlingarmen.


Tips 3 - Gör den rätta rörelsen i ditt bowlingkast

Med den perfekta hållningen avklarad har det blivit dags för delen som kommer få dig att glänsa, nästa gång du befinner dig på en bowlingbana nämligen bowlingkastet.

 • Steg 1. Förflyttningen

  Under förflyttningen från din startposition till precis innan du ska påbörja svinget är det viktigt att du håller bowlingkloten intill kroppen precis som din startposition ovan. Detta gör det enklare för dig att röra dig framåt, vilket också kommer göra att du får en mer central positionen innan kastet.

  Dina steg bör vara små där den motsatta foten till din bowlinghand (vänsterfoten om du är högerhänt) ska försöka gå i ett så rakt sträck framåt som möjligt.

  Steg 2. Svinget

  När du har kommit fram till positionen för att påbörja ditt kast ska du försöka få till ettrakt sving. För att göra detta skall du först trycka bowlingklotet rakt framför dig och sedan helt enkelt släppa armen i ett sving bakåt. Armen svingas alltså av bowlingklotet, som i sin tur styrs av armen.

  Första delen av svinget Sista steget i svinget
  Steg 3. Släppet

  När bowlingklotet har passerat ditt närmaste knä är det dags påbörja släppet. Du kommer lägga märke till 7 pilar framför dig på på bowlingbanan. Om du är högerhänt skall du ta sikte mellan den andra och tredje pilen (tvärtom om du är vänsterhänt) för att lyckas få en strike. Ditt kast kommer då söka sig precis bredvid kägla ett vilket ökar sannolikheten att du får ner alla käglorna.

  Ett tips är att fokusera på dessa pilarna genom hela bowlingkastet, ända från början till slut. Det är lätt att ställa in siktet på bowlingkäglorna men det är betydligt enklare att kolla på de närliggande pilarna istället.


  Nu hoppas vi på Nordic Sportbar att du känner dig redo för att ta dig an dina vänner i hallen och är mer självsäker än någonsin på hur man får till fler strikes! Lycka till (även om du knappast behöver det längre).

Läs fler blogginlägg